Řecko je země bohatá na chutné a jedinečné pokrmy a stravování je nedílnou součástí řecké kultury. Řecká kuchyně je rozmanitá a byla ovlivněna jak východní tak i západní kulturou. Významnou roli hraje v pokrmech čerstvá zelenina, ryby a mořské plody, zatímco maso je považováno za méně populární, s výjimkou masa jehněčího.
Dovolená v Řecku bez pokusu o ochutnání široké škály jídel, by znamenala nepoznání velké části řecké kultury a to by byla zajisté škoda. Doporučujeme vyzkoušet co nejvíce různých potravin či místních pokrmů a jako inspiraci jsme pro vás sepsali několik oblíbených jídel, bez jejichž ochutnání by nebyla dovolená v Řecku kompletní.
Moussaka
Legendární krémový a šťavnatý tradiční pokrm. Moussaka se podává v téměř všech tavernách v Řecku. Moussaka se připraví vařením mletého hovězího masa v rajčatové omáčce, maso se dále vrství se sladkými lilky a krémovou bešamelovou omáčkou. Tento pokrm vás velmi nasytí, a proto není třeba příliš mnoho dalších příloh. Neexistuje pouze jeden typ moussaky, každý distrikt si tento pokrm trochu přizpůsobil. Pokud vás tedy někde nenadchne, nezanevřete a zkuste ochutnat moussaku ještě někde jinde.
Gyros
Pokud spěcháte, či nechcete sedět v restauraci a chcete si užívat při procházce řecké atmosféry, gyros je často rychlou a levnou alternativou jak se zasytit a zároveň si pochutnat. Gyros je pita sendvič přímo do ruky a je milován po celém světě. Může být připraven s různými druhy mas včetně hovězího, jehněčího, kuřecího a vepřového. Nechybí tzatziki omáčka, cibule, salát či rajčata. V Řecku se často ke gyrosu podávají i hranolky.
Choriatiki (Greek Salad) - Řecký salát
Řecký salát je pro Řeky nutností téměř u každého jídla. Salát se připravuje z rajčat, červené cibule, oliv, okurek a velkého kusu sýra feta položeným nahoře. Ochucení salátu je ponecháno na volbě člověka, tudíž všechny restaurace podávají k salátu ocet, sůl, pepř a tradiční olivový olej. Řecký salát je velmi svěží a lehký a jak ideální volbou v teplých letních dnech.
Saganaki (Fried Cheese)
Pokud patříte mezi milovníka sýra, saganaki si zamilujete a budete si ho chtít objednat jako předkrm před každým jídlem. Saganaki je většinou tedy předkrm, který se připravuje v malé pánvičce a označuje se tak i způsob přípravy jídla pomocí této pánve - na jídelním lístku můžete vidět tedy i například "Krevety Saganaki" či "Saganaki mušle". Toto oblíbené tradiční řecké jídlo se připraví za méně než 10 minut a používají se pouze dvě přísady - mouka a sýr. Je to opravdu jen smažený sýr a lze použít více druhů sýra za podmínky, že sýr odolá vysokým teplotám. Ideální je například halloumi, kasseri nebo graviera.
Keftedes (Meatballs) - Smažené masové koule
Keftedes je primárně řecký předkrm podávaný se smetanovou omáčkou a pita chlebem. Tento pokrm však můžete také konzumovat jako plnohodnotné jídlo skládající se ze smažených masových koulí přelitými rajčatovou omáčkou s rýží basmati a řeckým feta salátem. Můžete se setkat také s různými modifikacemi jako jsou Revithiakeftedes (smažené kuřecí koule) nebo Domatokeftedes (smažená rajčata).
Dolmades (Stuffed Grape Leaves) - Plněné hroznové listy
To je další znak všestranné povahy řecké kuchyně. Tato pochutina se vyrábí z hroznových listů, které jsou naplněny mletým jehněčím nebo hovězím masem popřípadě obojím a rýží. Jsou ručně vyráběné a podávají se většinou jako předkrm.
Souvlaki
V řeckém jazyce Souvlaki znamená "maso na špíz". Souvlaki je velmi populární řecké jídlo, které je k dispozici téměř ve všech pouličních restauracích. Dobře ogrilované a kořeněné maso (může být jehněčí, kuřecí i vepřové) napíchnuté na špejli se ochutí tzatziki omáčkou a podává se většinou s rýží nebo pita chlebem. Výborně chutná s řeckým salátem jako přílohou.
Pastitsio
Pastitsio jsou zapečené těstoviny obsahující mleté hovězí maso a bešamelovou omáčku. Toto úžasné jídlo si můžete vychutnat v každém ročním období. Pastitsio se podává se smíšeným salátem, který je ochucen vinným octem a panenským olivovým olejem.
Tzatziki
Tzatziki je jednou z klasických řeckých omáček nebo předkrmů. V podstatě je tento velkolepý potravinářský výrobek vyroben z hustého bílého jogurtu, česneku, olivového oleje a čerstvého kopru. Ačkoli je to kombinace různých ingrediencí, je jednoduché tuto omáčku připravit. Jedná se o univerzální omáčku, kterou můžete konzumovat na pita chlebu nebo ji můžete přidat na téměř jakékoliv jídlo na ochucení dle vašich preferencí a chutí.
Yemista (Greek Stuffed Tomatoes and Peppers)
Yemista je tradiční recept na řecká plněná rajčata, který Vás okouzlí živými barvami a šťavnatou chutí. Místo rajčat se používá i další zelenina (například paprika), která se plní rýží spolu s různými bylinkami nebo se používá mleté maso. Existuje nespočet variací Yemisty a máte možnost experimentovat s různými druhy bylinek a koření.
Baklava
Baklava je typickým řeckým sladkým jídlem. Tato sladkost většinou obsahuje ořechy a máslo spolu s cukrem. Po pečení se navrch nalije sladký sirup. Je to pravděpodobně nejoblíbenější volba mezi všemi řeckými dezerty.
Feta Me Meli
Další řecké jídlo, které můžete ochutnat jako dezert nicméně i jako předkrm. Feta nakrájená na plátky se obalí v těstíčku a poté v sezamových semínkách, usmaží se a pokape medem. Optimální rovnováha mezi slanou fetou a sladkým medem vytváří fascinující chuť. Skvěle se kombinuje s vychlazeným bílým vínem, samozřejmě řeckým…
Spanikopita (Spinach Triangles or Pie)
Spanikopita neboli řecký špenátový koláč je tradiční a velmi lahodný recept. Díky své všestrannosti se pokrm dá přizpůsobit vašim momentálním chutím. Ať už je to večeře, jako lehké občerstvení nebo předkrm, Spanikopita určitě uspokojí vaše chuťové poháry.
Tiropita (Greek Cheese Pie)
Tiropita, jinak známá jako "řecký sýrový koláč", je tradičně populární po celém Řecku a může se jíst jako starter nebo jako svačina během dne. Hlavní přísadou tohoto receptu jsou různé druhy sýrů (většinou sýr feta). Dalšími ingrediencemi je rozpuštěné máslo a olivový olej. Tento koláč zakoupíte téměř v každé kavárně.
Halvas
Budete překvapeni lahodností tohoto pokorného jídla, zvláště když hledáte mléko, máslo a dezert bez vajec. Halva je skvělá kombinace čtyř ingrediencí: olej, krupice, cukr a voda. Budete fascinováni chutí těchto čtyř ingrediencí.
Ellinikos (Greek Coffee), Frappe
Ellinikos je stále nejoblíbenějším stylem kávy v Řecku. Káva se podává v tradiční kávové měděné konvičce, která je v řečtině označována jako briki. Existují tři různé chutě Ellinikos - Vari Glyko, což znamená silné a téměř medově sladké, Metrios znamená střední sladkost a Sketos bez cukru. Je vyrobena smícháním pražených, jemně mletých kávových zrn s vodou a ohříváním velmi pečlivě na sporáku.
Frappe je ledový kávový nápoj, díky kterému jsou vaše horké letní dny příjemnější. Frappe připravíte z vody a instantní kávy na frappe. Po ušejkrování přidáte led, popřípadě mléko a cukr.
Greek Wine, Retsina Wine
Řecko patří k nejstarším regionům, ve kterých se víno začalo produkovat a tak má tady vinařství dlouhou tradici. Tradičním řeckým vínem je víno Retsina, což je bílé víno s přídavkem borovicové pryskyřice, která mu dodává unikátní chuť. Toto víno se vyrábí od starověku a výrova vznikla prostou náhodou - pryskyřice používaná k utěsnění vinných nádob pronikala do vína a tím chuť ovlivnila.